субота, 6. октобар 2012.

Коришћење интернета- приступ светској рачунарској мрежи (www)


         
 -Шта је то Интернет?
 Интернет је глобална рачунарска светска мрежа на коју је прикључен велики  број рачунара. То је велика база података која обухвата све елементе савременог живота.

-Којег типа је Интернет мрежа?
Интренет је типа клијент-сервер мрежа.

-Који су главни задаци сервера у тој мрежи?
Главни задаци су да чувају веб странице и чине их доступним-web hosting, да чувају и прослеђују електронску пошту и преносе податке са сервера и на сервер.

-Које врсте Интернет веза постоје?
Интернет везе се могу грубо поделити у три групе:
-Прва група су такозване  dial up везе. Код ове везе приступ Интернету се обезбеђује путем модема (који може бити интерни или екстерни) повезаног на стандардну телефонску линију. Овај тип везе је најспорији је по питању брзине трансфера података.
-Друга група Интернет веза су везе којима се приступ Интернету остварује путем такозваних рутерских (router) уређаја који приступају мрежи преко изнајмљене телефонске линије. Ова врста везе је много бржа од претходно поменуте (до 512 килобита у секунди) и захтева закуп телефонске линије, куповину рутерских уређаја (два уређаја – један се инсталира код корисника, а други код провајдера) и плаћање пакета Интернет услуга који садржи одређену количину података у мегабајтима која вам је дозвољена за даунлоуд (download). Предност ове везе је њена велика брзина и непрекидност тј. рачунар је на Интернету 24 часа без престанка .
-Трећа и најбржа врста Интернет везе је такозвани бежични Интернет (wireless). Ова веза изискује мања улагања од рутерске везе јер је опрема јефтинија и не постоји обавеза закупа телефонске линије. Од опреме је неопходан бежични рутер и такозвана грид (грид - решеткаста антена). Ова веза је брза али има “недостатак” да се мора обезбедити оптичка видљивост између грид антене код корисника Интернета и примопредајника код провајдера. Ова мана је посебно изражена током лоших метео услова, нарочито током зиме када су јаке вејавице. Добра страна ове везе је та што није везана за одређено место и може се несметано преносити унутар домета и оптичке виљивости са  примопредајником провајдера.

-Шта је то провајдер?
Интернет провајдер је предузеће које се бави давањем Интернет услуга. Преко провајдера тј. сервера који се налази код њега рачунар “излази” на Интернет мрежу. На серверу провајдера је дефинисана лозинка за сваки рачунар који преко њега приступа Интернету
- Шта је потребно обезбедити да би рачунар приступао  Интернету?
Да би рачунар приступао Интернету, потребно је само да се повеже са рачунаром провајдера, користећи опрему која се све чешће производи и продаје тако да буде потпуно "спремна за Интернет". Провајдер је брзом везом повезан са својим провајдером и та се хијерархија протеже навише. Интернет нема власника – свако је власник свог рачунара, свако плаћа трошкове везе са провајдером, али ништа више од тога.
-Које су предности интернета?
Интернет је неисцрпан извор информација које су на дохват руке и може се употребити за свакодневно учење, пословање, забаву....

-О чему треба водити рачуна кад смо прикачени на Интернет?
Никада не треба ступати у контакт са непознатима и давати о себи превише података.

-Шта је то WWW?
World Wilde Web је сервис који се састоји од мноштва докумената похрањених  на безброј локација, али су та документа повезана између себе, без обзира на локацијске раздаљине. Део документа који омогућава да се дође до других докумената који заједно представљају целину зове се хиперлинк (на екрану се види као подвучени текст). World Wilde Web често се скраћује у  Web, www .
-Шта су то Интернет протоколи?
 Интернет протоколи јесу скупови правила који омогућују комуникацију између рачунара на Интернету.Сви рачунари на Интернету међусобно комуницирају користећи Трансмисион Цонтрол Протоцол/Интернет Протоцол (протокол за контролу преноса/Интернет протокол), скраћено TCP/IP..

-Шта су то Web читачи, а шта су машине за претраживање?
Web читач је програм који омогућује корисницима да користе World Wilde Web и да се крећу по њему и ишчитавају његове документе. Најпознатији читачи су Mozzila Firefox, Internet explorer, Opera, Flock Google Chrome и а машине за претраживање су машине које извршавају претраживање на основу кључних речи  Alta Vista, MSN,  Yahoo....

-Како се може приступити Web страницама?
Web страницама можете приступити на неколико начина:
-уношењем Интернет адресе (директно стижете на страницу).
-кретањем по страницама уз помоћ веза (померате се са једне на  другу страницу).
-кретањем по директоријуму теме који је повезан са организованом  колекцијом Web страница.
-помоћу претраживача (ако унесете кључну реч)

-На шта се ослања рад Web-а?
Рад Web-а првенствено се ослања на хипертекст као средство за претраживање информација.

-Шта је то хипертекст?
Hypertext је документ који садржи речи повезане са другим документима. Ове речи се називају линкови (везе) и корисник их може изабрати. Хипертекстуални документ може садржати везе са многим документима. Везе могу, али не морају следити логичан пут, јер је сваку везу програмирао аутор изворног документа..

-Од чега се састоји World Wilde Web?
World Wilde Web се састоји од датотека које се називају странице или Web странице, а оне садрже податке и везе до извора на Интернету. Web странице се могу правити активношћу корисника.

-Шта је то URL?
URL је скраћеница од Uniform recource Locator (јединствена локација извора). Ово је формат URL-а:
протокол://рачунар/путања/име_датотеке
Списак уобичајених завршних нивоа домена:
-com - комерцијално предузеће
-edu - образовна институција
-gov - владина установа
-mil - војна установа
-net - снабдевач мрежним услугама
-org - најчешће непрофитабилна организација
Осим тога, многа имена домена додељена су како би се препознале и пронашле датотеке које се налазе на матичним рачунарима у земљама широм света. -цх - Швајцарска
-de - Немачка
-jp - Јапан
-uk - Енглеска
-rs-Србија

-Како изгледа прозор једне Web странице?
Садржи следећу дугмад, односно наредбе:
Назад на страницу- Back
Учитај поново-Refresh, Reload
Заустави учитавање-Stop
Почетна страница-Home
Линија за веб адресу-Address bar
Претражи-Search
Историјска кретања-History
Омиљени линкови-Favorites, Bookmarks

-Које су генерације WWW?
Web1.0- одликује се статичким странама које се само прегледају, не могу да се мењају
Web 2.0-странице које дозвољавају размену информација, комуникацију и сарадњу међу корисницима у реалном времену
Web 3.0-то је као личниасистент, читач ће учити из наших личних особина и начина понашања, то је веб будућности, правиће везе међу вестима, а Web 2.0 је правио везе међу људима.

-Који су алати Web-a?
Алати Web-a су блог, форум, вики, друштвене мреже, РСС фид.....
-Шта је то блог?
Блог је веб страна коју свако може да креира, те се још зове и лична веб страна или Интернет дневник. Реч блог је настала од речи Web и Log што значи –пријавити се на веб. Може бити употребљен за едукацију, пословне сврхе, као вен страна неке компаније, клуба или групе људи. Блогови се креирају и око неке теме. Могу бити у облику текста, слика, видео записа, . Објављена вест се зове пост и налази се у врху и потискује претходну.

-Шта су друштвене мреже?
То су веб апликације које се користе за повезивање људи широм света, главана карактеристика веба 2.0. Најпознатије друштвене мреже су: Facebook ( лако креирањ странице, ступање у контакт са другима, размена порука, постављање слика и видео записа, коментарисање слика, ...), Twitter (корисници креирају профиле, уносе поруке које други могу читати , не прелазе 140 знакова), You tube (постављају се видео и аудио записи, нема ћаскања, али се могу прегледати туђи фајлови), MySpace ( за старије од 13 година, корисници креирају профиле, остављају постове, слике, видео материјале, ...најчешће га користе музичке групе,  и непознати уметници за свој маркетинг).

Нема коментара:

Постави коментар