субота, 22. септембар 2012.

Регулисање и безбедност друмског саобраћаја


-Шта су то саобраћајна правила?
То су правила која одређују како ће се сви учесници  саобраћаја понашати у саобраћају, ко у односу на кога има предност.


Почеци регулисања саобраћаја датирају из времена римског цара Помпеја, који је још у 6. веку пре н.е, регулисао саобарћај кочија и пешака.

Године 1904. у Енглеској се појављује систем саобраћајних знакова облика круга, троугла и четвероугла, али углавномсатекстуалним порукама. Тај систем није прихваћен у Европи.
Први саобраћајни знакови налик на данашње појавили су се 1907. у Немачкој.

-Шта још омогућава правилно и безбедно одвијање саобрћаја?
То су свакако и верикална, хоризонтална и светлосна сигнализација.

-Како смо поделили саобраћајне знакове?
Поделили смо их на знакове обавештења, знакове изричитих наредби и обавезе и знакове опасности.

-Какви су то знакови опасности?
То су знакови троугластог облика, са једним углом окренутим ка горе, имају црвени руб на белој су подлози  а одговарајући симбол је црне боје.


-Какви су то знакови изричитих наредби и  обавезе?
То су знакови  округлог облика, са црвеним рубом на белој подлози и имају симбол који даје информацију о врсти забране или ограничења.


-Какви су то знакови обавештења?
То су знакови углавном правоугаоног облока, обавештавају о путу којим се учесници крећу, називима места, престанку важења знакова наредби или  пружају нека друга корисна обавештења.


-Како се понашамо на раскрсници на којој саобраћајац регулише саобраћај?
Поштујемо знакове које он даје рукама, тако да када нам је окренут бочно имамо слободан пролаз (као зелено светло), када нам је окренут лицем или леђима забрањен нам је пролаз (као црвено светло), а када дигне руку треба се зауставити ( то је као жуто свтло),  јер тада следи промена положаја његових руку.

-повери своје знање - тестови
-желим дазнам више- ПУТКАЗ



Нема коментара:

Постави коментар